I. világháborúban elesettek emléktáblája (Gyula)

A BékésWiki wikiből

Emléktábla

Az I. világháború hősi halottainak emléktábláját 1934-ben helyezték ki Gyulán az akkori városháza falára, majd 2014-ben felújíttatták és újraavatták.

Az emléktábla

Helye: a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár (Városház u. 13.) falán

Anyaga: fehér, vésett márvány

Mérete: 57x77 cm

Átadás dátuma: 1934

Szövege: Az 19141918. évi világháborúban elesettek emlékére, kik a haza védelmében áldozták fel életüket. Gyulai elesett hősök száma 960. Áldás és tisztesség emlékükre!
1934. január hava.

Felavatása

Az emléktáblát gróf Almásy Alajos országgyűlési képviselő ajándékozta a városnak. 1934. március 6-án előzetes híradás és ünnepség nélkül helyezték ki az akkor még városházaként működő épület falára. Később ünnepélyesen megkoszorúzták.

Az I. világháború 100 éves évfordulója kapcsán a Gyulai Civil Szervezetek Szövetsége és az Október 23. Alapítvány felújíttatták és 2014. júliusában újraavatták.
Az emléktábla szövege 1934-es kikerülése idején a gyulai elesettek számát 286-ként adta meg, később ez az adat eltűnt és a felirat hosszú évekre hiányos maradt. A felújítást megelőzően fejeződött be egy a 20. századi hősök és áldozatok számát feltáró kutatás, ennek számadatai alapján 960 gyulai és gyulavári esett el az I. világháborúban. Az emléktábla hiányos mondatát végre hiteles adattal egészíthették ki.
Csőke Péter kőfaragó tette újra olvashatóvá és teljessé a szöveget.

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök