Grósz György (1947–2015)

A BékésWiki wikiből

gépészmérnök

Tartalomjegyzék

Élete

Grósz György 1947. június 2-án született Kétegyházán.

1965-ban érettségizett a gyulai Nicolae Bâlcescu Román Tanítási Nyelvű Gimnáziumban, majd 1971-ben gépészmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki Egyetemen.

A Szalai Mária középiskolai tanárral kötött házasságából két fia született: Attila és Tamás.

Grósz György hatvannyolc évesen, súlyos betegség után hunyt el. Békéscsabán, 2015. április 22-én búcsúztatták el, sírja a Berényi úti temetőben található.

Munkássága

1971-től 1986-ig a békéscsabai Körös Volánnál dolgozott különböző vezetői beosztásokban, 1986-tól 1992-ig pedig a békéscsabai Autójavító Vállalat (AFIT) főmérnöke volt. 1992-től nyugdíjazásáig a Békés Megyei Állami Közútkezelő Kht. központi gépüzemének vezetője volt, valamint igazságügyi műszaki szakértőként is tevékenykedett.

Egész életében a román kisebbségi kultúra és hagyományok megőrzéséért munkálkodott. Már az 1980-as években megpróbálta megszervezni, összefogni a békéscsabai románságot. 1995 és 2014 között a békéscsabai román kisebbségi (később nemzetiségi) önkormányzat elnöke volt. Az Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának (MROÖ) tagja, a Román Szövetség elnöke, a Magyarországi Román Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja is volt. Kezdeményezésére kötött egymással testvérvárosi megállapodást Békéscsaba és Belényes. Rendszeres kapcsolatot ápolt az aradi Goldis Egyetemmel. Támogatta a békéscsabai román ortodox templom felújítását, melyet az 1950-es bezárása után az 1990-ben kezdődött felújítást követően 1995-ben szenteltek újra, és akkor indult el a vallási élet. 2000-ben újabb felújítás következett.

A magyarországi románság emblematikus alakja volt. Kulturális kezdeményezéseivel nemcsak a román közösséget, hanem az egész várost is gazdagította.

Díjak, kitüntetések

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök