Gőzön főtt bukta

A BékésWiki wikiből

A gőzön főtt bukta (parené buchty) a Tótkomlós és Szarvas környékén élő szlovákok egyik legízletesebb tésztaféléje. Töltelékes és töltelék nélküli változata is ismert.

Hozzávalók

Gőzön főtt bukta


A szlovák asszonyok az átszitált liszthez először 2-3 evőkanál cukrot és két-három csipet sót adtak, majd hozzáöntötték a felolvasztott, langyos vajat. Ezeket alaposan összekeverték a liszttel, majd hozzáadták a két tojást, a felfuttatott élesztőt, a szobahőmérsékletű tejfölt és a végén a langyos tejet. (A tejföl és a tej mennyiségét a tészta lágysága szabta meg. A tészta lágyságát dagasztáskor érezték az asszonyok. Sütéshez, főzéshez nem használtak mérleget.) A fánkszerű lágy tésztát addig dagasztották, amíg fel nem hólyagosodott és le nem vált a kezükről.

A kész tésztát liszttel meghintették, majd tiszta konyharuhával letakarták. Amikor kb. két-háromszorosára megdagadt a tészta, kinyújtották és bögrével kiszaggatták. A tésztát olykor lekváros töltelékkel még ízletesebbé tették. A töltelékes változatnál a kelleténél vékonyabbra kellett nyújtani a buktát. A bögrével kiszaggatott tészta közepébe házi szilvalekvárt tettek és ráhelyeztek egy másik kiszaggatott tésztadarabot. A széleit alaposan összenyomkodták, hogy jól összeálljon, majd óvatos mozdulatokkal zsemle alakúra formázták. A gőzöléshez egyforma átmérőjű edényt és tálat használtak. 20-30 percnyi pihentetés, kelés után egy nagyobbacska edény aljára két ujjnyi vizet öntöttek, majd madzaggal jó erősen egy konyharuhát kötöttek az edény tetejére, vagy egy speciális, gőzöléshez használatos cserépalátétet használtak. A vizet felforralták, majd az olvasztott vajjal, vagy zsírral vékonyan átkent buktákat az átnedvesedett konyharuhára helyezték, az edényt pedig egy tállal lefedték. A kifőtt buktákat meghempergették mákos, diós, kakaós, vagy fahéjas cukorban. A mákos gőzön főtt bukta élvezetét méz rácsurgatásával fokozták.

A konyharuha az üzletekben kapható pároló betéttel helyettesíthető. A pároló betétet az edény aljára kell helyezni. A betétnek csak a lábait érheti víz. Egyszerre csak egy sornyi buktát helyeznek a pároló betétre. Egy sornyi bukta párolásának időtartama kb. 15 perc.

A tészta elkészítésének menete képekben


Forrás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök