Gécs Béla (nyomdász, tipográfus)

A BékésWiki wikiből

nyomdász, tipográfus

Tartalomjegyzék

Élete

Gecs bela.jpg

Gécs Béla 1937. április 18-án született Budapesten, de már ebben az évben Békéscsabára került. Tanulóéveit itt töltötte, két évig a régi vízügyipari technikumba járt. 1954-től 1957-ig kéziszedő tanuló volt a Tevan-nyomda utódjánál, a Békési Nyomdában. Gálik Mátyás, Blahut Pál, Bereczki László voltak a mesterei. 1957-től szedő munkatárs, majd termelésirányító diszpécser. A tipográfiát egy idősebb kollégája, Dencsi Sándor szerettette meg vele. A nyomda jogutód vállalatánál, a Kner Nyomdában 1971-től 1993-ig tervező grafikusként, tipográfusként dolgozott. 1993-ban, a grafikai műhely megszűnése után, ötvenhat éves korában ment nyugdíjba. 1963-ban házasságot kötött Szűcs Ilonával, egy lányuk született, Tímea.

Munkássága

1973‒1994 között a Kner Nyomdában a Külügyminisztérium felkérésére nyomtatványokat, meghívókat, újévi üdvözlőlapokat, ültetőkártyákat készített az állami protokoll számára, melyek többek között olyan személyek kezébe kerültek, mint Indira Gandhi indiai miniszterelnök, II. Erzsébet királynő és George Bush korábbi amerikai elnök.

1971‒1982 között sikerrel képviselte Magyarországot a lipcsei nemzetközi könyvművészeti és tipográfiai kiállításokon. Több hazai kiállításon is szerepelt. Nevéhez fűződik a tipográfusok művészi bemutatkozó fórumának, az Országos Tipográfiai Kiállítás és Versenynek a megszervezése, melynek először 1987-ben Budapest, majd négy alkalommal Békéscsaba adott otthont A nyomdászat dicsérete címmel. Javaslatára rendezték meg külföldi tipográfusok részvételével az I. Inter-Typo Plakát 1996 nemzetközi kiállítást Békéscsabán.

Évtizedek óta a nyomdászmúlt elkötelezett kutatója, nyomdásztörténeti sorozatot szerkeszt a Magyar Grafika és a Print et Publishing című szakmai lapokban. Helytörténeti kutatásokat végez, Békéscsabáról mintegy hatszáz várostörténeti írása jelent meg. Az 1991-es indulástól közel tizenhat évig külső munkatársként a Heti Mérleg (1999-től Csabai Mérleg) című önkormányzati lap tipográfiai szerkesztője volt. Elődeinkről szóló várostörténeti írásait 1993 óta rendszeresen publikálja a lap hasábjain, a Békéscsaba anno című sorozata nagy népszerűségnek örvend az olvasók körében. Több könyv és minikiadvány szerzője, szerkesztője, tervezője.

Hobbija az üdvözlőlapok gyűjtése, Richard Nixon egykori amerikai elnöktől kezdve a dalai lámáig sok híres ember üdvözlőlapjával rendelkezik.

Miniújságok

Már fiatalon érdekelte a piciny nyomtatványok ‒ kiemelten a miniújságok ‒ tervezése és nyomtatása. A szakmai hírverésként elkészített minilapjait az aacheni Nemzetközi Újságmúzeum és a mainzi Gutenberg Múzeum a különleges nyomtatványok gyűjteményében őrzi:

1992-ben, Amerika felfedezésének 500. évfordulójára egy unikális, 7 x 7,5 mm-es bélyegparányt készített.

Elismerései

Szervezeti tagságai

Könyvek, kiadványok (válogatás)

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök