Füzesgyarmat

A BékésWiki wikiből

Füzesgyarmat címere

Békés megye északi részén található, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyék által határolt város. A szeghalmi járáshoz tartozik. Szeghalomtól 11 km-re, Karcagtól 30 km-re található. Szomszédos települései: Szeghalom, Bucsa, Kertészsziget, Biharnagybajom, Sárrétudvari, Szerep, Darvas, Csökmő.

Tartalomjegyzék

Történet

Határában a középkorig több falu is állott, amelyek Pázmány kivételével a törökdúlásig lakottak voltak. A Rákóczi-szabadságharc után a rácok dúlták fel a falut, a lakosok 12 év után kezdtek el visszatelepülni. Nagyvárad regestrumában a „Tüzesvas ítélet” 112. paragrafusában szerepel először.

A Füzesgyarmat név utótagja a Kürt-Gyarmat névből keletkezett, a füzes előtag pedig a helységen egykor keresztülfolyó Nagy-Ér menti füzesekre utal. Az oklevelek által bizonyítható névtörténet 1219-ig nyúlik vissza, amikor Gormothnak, 1321-ben Gyarmathnak, 1479-ben Nagh-, illetve Kys Gyarmatnak, 1564-ben pedig Giarmatnak írták. Egy 1776. január 1-jén keltezett, Mária Terézia idejéből való rendelet szerint – mivel a falu határában igen sok a fűzfa – a többi Gyarmat nevezetű falutól megkülönböztetésül a falu neve Füzesgyarmat lett.

A község először a Nadányiak, majd a Harruckern család, később egyes területek a Vécseiek, a Wenckheimek, illetve a Blankensteinek tulajdonában volt.

A település 2000. július 1-jén városi rangot kapott.

Gazdaság

Füzesgyarmat gazdasági szereplői leginkább mikro- és kisvállalkozások, illetve egyéni vállalkozók és őstermelők. Jellemzően 10 fő alatt van a foglalkoztatottak száma. A város ipari termelésének a feltételei azonban mégis jónak mondhatók, a városban több nagyobb foglalkoztató is található.

Nagyobb foglalkoztatók a városban:

Kultúra

A város több, évről-évre ismétlődő rendezvénnyel is rendelkezik. A helyi civil szervezetek közreműködésével élénk kulturális élet folyik. A Hegyesi János Városi Könyvtár és Közművelődési Intézmény keretein belül működik a könyvtár, a szomszédos közösségi központ épületében pedig helyet kapnak a Főnix ArtMozi, a város, valamint a civil szervezetek rendezvényei. Ezeken felül található még a városban tájház, kiállítótér (Szitás Erzsébet Képtár), valamint helytörténeti kiállítás. Füzesgyarmat erősen kötődik a lovas hagyományok ápolásához, több lovas civil szervezet működik a településen.

Látnivalók, rendezvények

Látnivalók

Rendezvények

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök