Eva Kolosvary-Stupler (Kolozsváry-Stupler Éva) (1937–2020)

A BékésWiki wikiből

képzőművész

Éva portréja

Tartalomjegyzék

Élete

A Kaliforniában működött Eva Kolosvary-Stupler képzőművész, nyugalmazott egyetemi oktató, Stein Éva néven született 1937. május 14-én Budapesten. Szülei: Stein Sándor és Herczog Anna, testvére: Stein Mária. Édesapját munkaszolgálatba vitték, Éva édesanyjával és nővérével vidéken bujkálva élte túl a vészkorszakot. A háború után visszaköltözhettek régi lakásukba. A budapesti Képző- és Iparművészeti Gimnáziumba járt rajz és festő szakra, 1955-ben érettségizett le. 1956-ban, a forradalom bukása után Svájcba emigrált férjével, a békéscsabai születésű, Munkácsy-díjas Kolozsváry Pál grafikusművésszel. Kolozsváry Pál édesapja Kolozsváry Sándor képzőművész, édesanyja Tevan Ilona, testvére Kolozsváry György grafikus, nagybátyja Tevan Andor, a nagy múltú Tevan Nyomda és Könyvkiadóvállalat tulajdonosa, nagynénje Tevan Margit ötvösművész, unokatestvére Engel Tevan István grafikusművész, nagybátyja Sigismund Kolos-Vary festőművész volt. 19581959-ben a zürichi Kunstgewerbe Schuléban tanult. 1961-ben az Egyesült Államokban, Kaliforniában telepedett le. 1965-ben a Los Angeles-i El Camino, Junior College-ba iratkozott be, ahol 1969-ig festészetet, szobrászatot, kerámiát, sokszorosító grafikát, ékszerkészítést és művészettörténetet tanult. Ahhoz, hogy elmélyítse tudását és egyetemen taníthasson, 1972-ben beiratkozott a California State University Long-Beachre, ahol 1980-ban elérte a legmagasabb művészeti fokozatot, az MFA-diplomát. Az oklevél megszerzése után évtizedekig tanított. Hosszan tartó súlyos betegséggel küzdött, többször műtötték, de az alkotást, az otthonukban kialakított műtermében 2020. április 26-án bekövetkezett haláláig szenvedéllyel művelte.

Éva műterme 2017-ben

Munkássága, művészete

Eva Kolosvary-Stupler kerámiakészítéssel kezdte alkotói pályafutását az 1960-as évek második felében, és ezekkel a korai munkáival nagy sikert aratott világszerte. Később figyelme inkább a grafika felé fordult. Az 1970-es években, Amerikában kezdte elsajátítani a grafika mesterségét és újdonságait, és Kolozsváry Pállal közösen vagy önállóan számos jelentős grafikai munkát alkotott. Egy Angliából származó párizsi művésztől tanulta az újfajta technikát, az ún. intaglió metszet készítését, melynek művészetét később ő maga is évekig oktatta. Az igazi nemzetközi elismerést és sikert Kolozsváry-Stupler Éva számára az 1980-as évektől kezdődően az assemblage műfajában (a talált, össze nem illő tárgyak egybekomponálásával készített új alkotások létrehozása) alkotott számos látványos darabja hozta.

Elismerése

Eva Kolosvary-Stupler számos elismerésben és díjban részesült. A Los Angeles Printmaking Society tiszteletbeli tagja, majd elnöke volt 1980-ban. A Los Angeles Assemblage Group, a Color Pencil Society of America és az SCWCA névsoraiban is szerepelt. Munkái a világ több ismert múzeumi gyűjteményében megtalálhatók. Több mint száz csoportos kiállításon vett részt az USA különböző államaiban, rézkarcait a Smithonian Institute válogatott tárlatain és az ország különböző egyetemein és múzeumaiban állították ki. 2006-ban a Kolozsváry és Tevan családok közel kétszáz művet adományoztak Békéscsabának. A tárlat először 2007-ben időszakos, majd 2012-ben állandó formában nyílt meg a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galériában, majd 2013-ban beolvadt a Munkácsy Mihály Múzeumba, és a Jankay–Kolozsváry–Tevan Gyűjteményben kibővítve vált látogathatóvá. Ezeken a kiállításokon férjével közösen készített grafikái mellett már szerepelt Eva Kolosvary-Stupler egyik assemblage alkotása. 2014-ben a múzeum az Eva által képviselt dada- és szürrealizmusban gyökerező műfaj további három munkáját vásárolta meg, melyhez a művész további hét alkotást ajándékozott. 2017-től Eva Kolosvary-Stupler újbóli ajándékozásának köszönhetően összesen harminchét alkotása gazdagítja a Munkácsy Mihály Múzeum gyűjteményét.

Fontosabb kiállításai

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök