Cancriny Emília (1823–1900)

A BékésWiki wikiből

Petőfi Sándor „hűtlen” első szerelme

Tartalomjegyzék

Élete, munkássága

Cancriny Emília

Cancriny (Cancrinyi) Emília 1823. november 10-én született Hartán. Édesapja Cancriny Károly hartai evangélikus lelkész, édesanyja Greguss Terézia (Greguss Ágost rokona). Testvérei: Carolina, Therézia és Károly. Egyéves korában elhunyt az édesapja, édesanyja a gyermekek taníttatása céljából Aszódon telepedett le.

Cancriny Emília 14 éves volt, amikor a 15 éves Petőfi Sándor szerelmes lett belé, az ifjúsági majálison látták meg egymást. Petőfi Aszódon szerelmesverseket írt Cancriny Emíliához, melyeket a lány a szülei elől rejtegetett, végül el is égett. Petőfi szerelmes verse Koren István tanító kezébe került, aki büntetésből vőlegényként szégyenpadba ültette a fiút. A lányok évzáró vizsganapján találkoztak utoljára, Petőfi egy virágcsokorral ajándékozta meg Emíliát. A lány a saját elmondása szerint sosem szerette a verseket, a névnapjára kapott költeményt megőrizte.

Cancriny Emília 1845. május 26-án megházasodott, Mocskonyi József tápiószelei evangélikus lelkészhez ment feleségül Tápiószelén. Négy lány és négy fiúgyermeke született. Tizenhét évet töltött Tápiószelén. Férje halála után, 39 éves korában Szarvasra költözött. Édesanyjának köszönhetően voltak szarvasi kapcsolatai, a gyermekei már ekkor ott éltek.

Nagy műveltségű úrinő volt, sokat olvasott, kézimunkázott. Jó kapcsolatban állt a tápiószelei birtokos családokkal (Kaas, Ivánka, Benedicty, Orczy, Dubraviczky, Viczián).

Petőfi Aszódon volt először szerelmes, ott írta első verseit, ott akart először színész lenni. Az Uti jegyzetekben megörökítette az aszódi diákévei emlékeit. Az aszódi sárról azt írta: „mély volt, mint itt keletkezett első szerelmem”. Emília iránti szerelme megjelenik A hűtelenhez és a Galgapartihoz című költeményekben. Az első szerelmét Az erdei lak című költeményében is megidézi: „Mint a szív az első szerelemnek titkát, / Rejti a kis kunyhót bércek koszorúja.” Az 1846-ban írt Tündérálom című versében az alábbi sorok utalnak az első szerelmére: „Sötétkék csillag volt az ő szeme, / És szemöldöke fekete szivárvány; / S vállán úgy úsztak barna fürtjei, / Miként az éj egy rózsatenger árján.”

Cancriny Emília 1900. december 23-án hunyt el Tápiószelén, Benedicty Gyula földbirtokos vendégségében. Tápiószelén helyezték örök nyugalomra.

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök