Árvaház (Gyula)

A BékésWiki wikiből

Árvaház (Gyula)
Arvahaz Gyula Alfoldikepemkonyv.jpg

Az Árvaház Gyulán, a Kossuth Lajos utca 26. szám alatt található.

Tartalomjegyzék

Története

A korán árvaságra jutott Wenckheim Krisztina grófnő 1872-es esküvője alkalmával 100 000 forint alapítványt tett egy megyei árvaház létesítésére.

A békésgyulai árvaház tervét 1874-ben Ybl Miklós készítette eklektikus stílusban. A gyermekotthon felépítéséhez megvásárolták Scherz István házát, valamint Gyula város átengedte a Korona Vendégfogadó előtti teret. A saroktelken álló egyemeletes trapéz alakú intézetet a tervek alapján Nuszbek (Diósi) József gyulai építész és Schneider Lőrinc ácsmester építette.

Az árvaházat 1875. október 20-án Nogáll János nagyváradi püspök szentelte fel. Az intézményt Páli (Paulai) Szent Vince rendi irgalmas nővérek vezették, a főfelügyeletet Wenckheim Krisztina korábbi gyámja, Göndöcs Benedek apát látta el. Első lakói az 1873-as kolerajárványban árván maradt gyermekek voltak. A gyermekotthonban egy időben huszonnégy, 3 és 12 év közötti árva élt. Wenckheim Krisztina 1891-ben kertet vásárolt az árvaház számára, a gyerekek a tanulmányok mellett a házi- és kerti munkát is végeztek. A grófnő ajándékokkal kedveskedett az intézet lakóinak. A 12 éves növendékek mesterséget tanultak, szolgálatba vagy nevelőszülőkhöz kerültek, a jó képességűek iskolai tanulmányaikat folytatták. Az árvaházat 1900-ban felújították, továbbá új kápolnát építtettek. Az új kápolna felszentelését, és a 25 éves árvaház megünneplését 1900. október 20-án tartották.

1932-ben az árvaházat átadták a szaléziánus rendnek, mely fiúkollégiummá alakította azt, majd a Don Bosco Szakmunkásképző és Speciális Szakiskolai Kollégium került az épületbe. Az egykori árvaház épülete a Göndöcs Benedek Középiskola székhelye.

József Attila 1910. március 18–21. között a gyulai állami menhelyén tartózkodott. A költő mellszobrát – Szabó László alkotását – az árvaház előtt avatták fel 1967-ben.

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök