Szent Kornélia kápolna

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Ker0 (vitalap | szerkesztései) 2020. június 30., 07:59-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
A kápolna, mögötte a már megbontott Kripta halom.
Az újjáépített kápolna Kisdombegyház-Dombegyház határában a Kripta-halomra épült.

Tartalomjegyzék

Története

[[
A kápolna egyik belső falán a régi kápolnáról készült festmény.
]] Az 1990-es rendszerváltási folyamat a kárpótlási törvénnyel szabályozta a családoktól elvett földjeinek a visszaadását.

Így kaphatta vissza a dombegyházi egykori földbirtokos családjának a Lonovics leszármazottaknak. Az egykori főispán Lonovics József és neje Hollósy Kornélia (operaénekes) dédunokája gróf Csáky Kornélia (született 1910-ben férjezett neve: Dr. Bisztray Tamásné) visszakapta azt a földterületet, ahol a család kastély és sírkápolnája feküdt. A családi kastély és sírkápolnát a háború után lerombolták. A kriptába 1942-ig temettek. 1945 után a halottak csontjait a környéken szétszórták, a kápolnát kifosztották, 1970-ig teljesen megsemmisítették, elpusztították. A szétszórt tetemek között voltak Gertenyesi Hollósy Kornélia (a "magyar csalogány", nemzetközileg is elismert operaénekesnő) földi maradványai. A dédunoka Dr. Bisztray Tamásné 1996-ban határozta el, hogy az egykori sírkápolna helyén saját költségén felépíttetett egy kis emlékkápolnát ősei tiszteletére. Az újjáépített kápolna építésze Tasnádi Károly békéscsabai építész volt. A késői klasszicista stílusú kápolna homlokzata a kis toronnyal együtt 7,1 m. A héjazat alatti párkányzat 3,2 m. A kápolna hossza 6,15 m, a belső alapterület 15 négyzetméter.

Építést 1997.május 6-án kezdte meg a battonyai ACCRA építőipari vállalat. Az alapkő elhelyezését és megáldását Bajnai István mezőhegyesi esperes-plébános végezte 1997.július 2-án. A kápolna oltárfalát Patay László (1932-2002) a kortárs festészet kiemelkedő alkotója festette meg. A kápolna ünnepélyes megáldása 1997.október 11-én Gyulay Endre megyéspüspök jelenlétében történt.

A kápolnában temették el Lonovics József (+1867) püspököt, kinevezett kalocsai érseket, Gertenyesi Hollósy Kornéliát (Lonovics Józsefnét)(+1890) operaénekest, akit "magyar csalogányként" emlegettek, Lonovics Józsefet (+1902) Csanád vármegye főispánját, Hollósi Kornélia férjét, Lonovics Ignácot (+1901)és a feleségét Vargha Emíliát, Lonovics Gyula (+1912) udvari tanácsost, valamint feleségét Nyéki Irmát (1937) és Lonovics Gyula öccsét, Csáky Ilikét (+1924) Dr. Bisztray Tamásné húgát, valamint édesanyját, Lonovics Kornéliát. A dombon temették el Návay Sándor huszártisztet 1945-ben, akinek emlékére Szelekovszky László kopjafát készített.

Lásd még

Forrás

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök