Ortodox zsinagóga (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Vandi (vitalap | szerkesztései) 2013. április 20., 21:57-kor történt szerkesztése után volt.

Az izraelita ortodox templom épülete Békéscsabán a Luther utca és Kinizsi utca sarkán található. A Luther utca az Andrássy úttal párhuzamosan elhelyezkedő utca. Az épület a város központjából, a Szent István térről gyalog kb. 5 perc alatt, az autóbusz pályaudvartól és a vasútállomástól kb. 20 perc alatt megközelíthető. A zsidóság megjelenését Békéscsabán az 1800-as évek elejére tehetjük. Erről pontos és hiteles adatok nem állnak rendelkezésünkre. A ligeti zsidó temető legrégebbi sírköve 1821-ből származik. A zsidók hitközséggé az 1830-as években tömörülhettek. A település zsidó hitközsége 1883-ban kettészakadt neológra és ortodoxra. Az ortodox zsidó vallás a zsidó vallás szigorúan törvénytisztelő útja. A második világháború előtt a békéscsabai zsidó lakosság lélekszáma körülbelül 4000 fő volt.

Tartalomjegyzék

A zsinagóga története

A volt ortodox zsinagóga épülete (2013)
A békéscsabai ortodox zsinagógát 1894-ben építette fel a zsidó ortodox közösség a régebben épült neológ zsinagógával szemben. A templom terveit Michay Sándor készítette. Az épület romantikus stílusban épült. A hívek adományaiból felépített templomot és a mellette lévő iskolát 1894. szeptember 28-án avatták fel. A zsinagóga főbejárata az udvar felől nyílt,a Luther utcára az északi hosszanti oldalon lévő ablakok néztek. A főhomlokzat hármas tagolású, mindhárom egység földszinti részén egy-egy boltíves ajtót alakítottak ki, a középső zsinagógai térbe, a két oldalsó pedig a női karzatra vezetett. Az ajtók fölött kis kerek ablakokat alakítottak ki, ezek fölött egy párkány osztotta két részre a homlokzatot, amely a homlokzat felső részében kialakított nagyméretű színes ólomüvegezésű, többszörös homlokzatszegéllyel díszített, kör alakú ablakba ért össze. A főhomlokzat két szélének kiugró részein műkő gömböket helyeztek el, ezek fogják közre a fogsordíszítéses oromzatot, amely a mózesi kettős kőtáblában záródik. Az épület hosszanti oldalain négy-négy ablakot alakítottak ki, hátsó homlokzatán a főhomlokzathoz hasonlóan megjelenik a három kisebb, és középen fent a nagyméretű kör ablak. A belső tér minden díszítést nélkülözött, kialakítása az ortodox szokásoknak megfelelően történt. A karzaton a nők, a földszinti padsorokban a férfiak ültek, a bimát a földszinti tér közepén, a frigyszekrényt a keleti falnál, a nagyméretű ablak alatt helyezték el. A tervező a romantikus homlokzat architektúrájával a zsidó hagyományokat kívánta hangsúlyozni.

A hitközség 1944-ig, a békéscsabai zsidók deportálásáig működött a templomban. A hitközség és a deportáltak emlékét az épület falán elhelyezett emléktábla őrzi.

A templomot a Magyarországi Izraeliták Országos Közössége eladta. Az épület jelenleg ideiglenes műemléki védelem alatt áll. Homlokzatát az utóbbi évtizedekben átalakították, de a legutóbbi helyreállítási munkák során ismét visszanyerte külső, eredeti formáját. Az épületet raktárként, üzlethelyiségként hasznosították.

A második világháború után a neológ és az ortodox zsidó közösség a deportálások és az elvándorlás következtében jelentősen megfogyatkozott. A megmaradt zsidó hitközség tagjai és azok leszármazottai a Kórház utcai stadion mögött, a közösség használatában lévő, az izraelita temető mellett új zsinagógát épített. Az épületet 2004-ben adták át. A Tóra tekercsek, amelyek Mózes tanításait tartalmazzák 2008-ban kerültek a helyükre.


Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök