Czakó József (1923–1990)

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Jzoltan (vitalap | szerkesztései) 2020. november 4., 15:17-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

agrármérnök, egyetemi oktató

Tartalomjegyzék

Élete

Czakó József 1923. augusztus 25-én született Mezőberényben.

Az agrárszektor iránti érdeklődése felsőfokú tanulmányai idején bontakozott ki. Debrecenben a Magyar Királyi Gazdasági Akadémián, majd Budapesten a Magyar Királyi József Nádor Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mezőgazdasági és Állatorvosi Karán tanult. 1944-ben diplomázott.

1958-ban doktori fokozatot szerzett a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen. Munkásságát 1960-ban az MTA Tudományos Minősítő Bizottsága kandidátusi fokozattal ismerte el. 1975-ben a Magyar Tudományos Akadémia a mezőgazdasági tudományok doktora fokozattal tüntette ki.

Czakó József 1990. április 10-én hunyt el, Budapesten az Óbudai temetőben helyezték végső nyugalomra.

Munkássága

Karrierjét nem az akadémiai vagy a felsőoktatási szférában kezdte, hanem kezdetben a tényleges argárszektorban vállalt munkát gyakorlati tapasztalatok szerzése céljából. 1950-től a megszerzett tapasztalatait a tudományos szférában kamatoztatta, az Állattenyésztési Kutató Intézetben kapott állást. Foglalkozott a szarvasmarha-tenyésztés nagyüzemi jellegének kidolgozásával, a borjúnevelés gazdaságosságának növelésével, a tehéntej fehérje- és zsírtartalmát befolyásoló tényezők megismerésével, valamint az ipari jellegű tejtermelés állategészségügyi problémáinak megoldási lehetőségeivel.

1954-ben kezdett önállóan publikálni, eredményei mind a hazai, mind a nemzetközi agrárszektorban ismertté váltak nemcsak a szocialista, hanem a nyugati tömb országaiban is.

Az Állattenyésztési Kutató Intézetben vezető szerepet is vállalt, először a Szarvasmarha-tenyésztési Osztály vezetőjévé, majd az intézet igazgatóhelyettesévé nevezték ki. Tudományos karrierjének csúcspontját jelentette, hogy 19661967-ben az intézet igazgatói pozícióját töltötte be.

1967-ben a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen kezdett tanítani. Kutatói és publikációs tevékenységét továbbra is folytatta, amihez megkapta a szükséges támogatást az egyetemtől. A felsőoktatás területén vezetői szerepet ekkor már nem vállalt.

Eredményeit kutatóintézeti, valamint egyetemi évei alatt nemcsak a szakmával, hanem a közvéleménnyel is ismertette, továbbá részt vállalt eredményeinek gyakorlati megvalósításában is.

Főbb művei

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök