Lipták Pál (1922-2007)

A BékésWiki wikiből

a Békés Megyei Könyvtár alapító igazgatója, festőművész

Tartalomjegyzék

Életútja

Lipták Pál (1999)
Lipták Pál 1922. április 14-én született Békéscsabán. A békéscsabai evangélikus Rudolf Reálgimnáziumban érettségizett, majd festészeti tanulmányokat folytatott a helyi képzőművészeti szabadiskolákban Sass Árpád, Jankay Tibor, Miklós István, Vasas Károly és Mokos József irányítása, szellemi hatása mellett.

A békéscsabai körzeti könyvtár (1949), majd a Békés Megyei Könyvtár igazgatója (1952-1985). A Békés Megyei Könyvtár igazgatójaként hozta létre a megyei könyvtár jelentős 20. századi rajzgyűjteményét. Könyvtárosként Kossuth-díjat kapott 1954-ben.

Népművészeti (textil, kerámia, bútor), kézirat- és könyvgyűjteménye a régió egyik legjelentősebb magánkollekciója volt.

Festőként a vásárhelyi iskolához kapcsolódott. 1952-től kiállító művész. Csoportos tárlaton vett részt a Műcsarnokban (1952, 1955), az Ernst Múzeumban (1954), a Nemzeti Szalonban (1955), valamint a vásárhelyi Őszi Tárlatokon. 1961-ben Munkácsy-plakettet kapott. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban és a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban találhatók meg munkái. A Békés Megyei Hírlap 2007. február 16-i számában adott hírt arról, hogy elhunyt Lipták Pál Kossuth-díjas könyvtáros, festőművész, a Békés Megyei Könyvtár alapító igazgatója.

Munkássága

Könyvtárosi munkássága

Polgári foglalkozása szerint könyvtáros, a békéscsabai körzeti könyvtár (1949), majd a Békés Megyei Könyvtár igazgatója (1952-1985), 1954-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a megye területén levő könyvtárak munkájának eredményes fejlesztéséért. .

Nevéhez fűződik a szabadpolcos rendszer kialakítása (1958), az ország első zenei könyvtári részlege (1964), számos, Békés megyei települési könyvtár (Doboz, Mezőhegyes) kialakítása gyermek és zenei részlegekkel, világos, tiszta könyvtári terekkel (1970-1985), minden az olvasók érdekében, az olvasókért, a könyvtárhasználatért valósult meg. Igazgatása alatt rendszeressé vált a könyvtári képzőművészeti kiállítások rendezése, grafikák, rajzok olvasók részére történő kölcsönzése (Artotéka).

Az 1960-bn létesített, majd 1962-ben és 1964-ben kibővített és átalakított megyei gyermekkönyvtár az ország első nagy alapterületű önálló gyermekkönyvtára volt. Könyvtárosi pályafutásának megkoronázása az 1985-ben átadott Békés Megyei Könyvtár épülete. Jelentős szerepe volt az épület terveinek elkészítésében, megvalósításában; az elrendezés, belső kialakítás végső megformálásában.

Festői munkássága

Festészeti tanulmányokat a békéscsabai képzőművészeti szabadiskolákban végzett, Sass Árpád, Jankay Tibor, Miklós István, Vasas Károly és Mokos József irányítása, szellemi hatása mellett. Művészete alakulását önművelő tapasztalata és Békéscsaba képzőművészeti hagyományvilága (Jakuba János festőművész) egyaránt befolyásolta. Kezdeti olajfestési kísérletei után végleg a matt felületeket adó temperafestés mellett kötött ki.

Az 1950-es években dolgozott a bajai, a hódmezővásárhelyi, a mártélyi művésztelepen. A vásárhelyi iskolához és festői szemléletmódhoz személyes, baráti kapcsolatok (Németh József, Kohán György) révén is kötődött.

Művészete az Alföld igézetében, a körösi táj inspiráló közegében fogant, a kisváros poézisét, jellemző élet-szilánkjait is megragadni tudó expresszív hangoltságú festészetében táj-, és városkép, csendélet és figurális kompozíciók egyaránt előfordulnak. Rajzok, illusztrációk (rajzos olvasónapló) mellett használati tárgyak és plasztikai értékű elemek vegyítéséből sajátos szobor-féleségeket, kvázi-szobrokat, szellemes jel-együtteseket hoz létre.

1952 óta volt kiállító művész.

Könyvkiadói munkássága

Könyvkiadóként jelentős sorozatokat tett közzé (Poesis Hungarica I-II., Grafica Hungarica I-X., 1979–1987).

A Poesis Hungarica sorozat

A kötetek az akkori kortárs szerzők irodalmi alkotásait, főleg verseket tartalmaztak. A sorozatot a Békés Megyei Könyvtár adta ki Lipták Pál igazgató személyes közreműködésével, néhány kötet illusztrációját ő maga készítette el. A kötetek a könyvtár nyomdájában igényes munkával készültek, egyedi papírra, kézi kötéssel, hagyományos kézi szedéssel, egyedi betűtípusokkal. A szerzők között találjuk többek között Jókai Annát, Fodor Andrást, Illyés Gyulát, Pilinszky Jánost, Székely Magdát, Weöres Sándort, Banner Zoltánt, Csorba Győzőt, Sarusi Mihályt, Vészi Endrét.

A kiadványokról a bmkbibliofil.blogspot.hu címen olvashatnak bővebben az érdeklődők. A blog célja, hogy elérhetővé tegye ezeket a ritka és bibliofil köteteket a nagyközönség számára.

Fodor János saját oldalán publikálta a kötetek listáját képekkel illusztrálva. A 3K hasábjain egy esszé keretében írt elemzést róluk. (Fodor János: Poesis Hungarica - digitális kontextusban . - In: Könyv, könyvtár, könyvtáros, 2015. (24. évf.), 6. sz., 23-26. p.)

A Grafica Hungarica sorozatról és más kötetekről az Grafica Hungarica blogon találhatnak további információkat.

Emlékezete

A megyei könyvtár földszinti folyosóján emléktábla található, valamint a könyvtár régi épületének egyik helyisége a Lipták Pál terem nevet viseli. A megyei könyvtár vásárolt több grafikát, plakettet a művész Lipták jobb bemutatása érdekében melyekből 2017-ben 4 alkalmas sorozatot szervezett Lipták kalendárium címmel.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök