Vita:Kezdőlap

A BékésWiki wikiből

A lap korábbi változatát látod, amilyen Gmari (vitalap | szerkesztései) 2014. január 22., 21:39-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ←Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

A Békés Megyei Könyvtár zenei részlegének története 1964-2007


A Békés Megyei Könyvtár Kossuth-díjas igazgatója Lipták Pál hozta létre 1964-ben Magyarország első közművelődési könyvtári zenei részlegét. Ez a helyiség 1964. február 1-jén nyílt meg és a régi könyvtár bezárásáig 1980. őszéig működött. Alapterülete 16 négyzetméter volt; a 12 lehallgatóhelyen egyidejűleg 4 lemezjátszó műsorát lehetett hallgatni fejhallgatóval. Az olvasószolgálati feladatokat Tomka Lajosné látta el, a hanglemez állomány gyarapítása és feldolgozása pedig a feldolgozó osztály feladata volt. A nem hagyományos dokumentumoknak a kezdetekben még címleírási szabványa sem volt, ezért a könyvekre vonatkozó szabványt alkalmazták jobb híján a lemezekre. Majd megjelent az első "igazi" lemezfeldolgozási szabvány, amely nagyban megkönnyítette a könyvtárosok munkáját. A zenei könyvtár 1987. januárjától önálló osztályként működött három zenei könyvtárossal, egy technikussal és egy videókezelővel. Helye a Megyei Könyvtár csendesebb, utcai zajoktól és portól védett Ifjúsági Ház felőli szárnyának emeletére került: 500 négyzetméter alapterületű volt és 3 helyiségből állt: olvasói térből /itt hallgathatott zenét egyszerre 30 vendég, a pulthoz csatlakoztatott fejhallgatón keresztül/, raktárból és az úgynevezett sztereo szobából. Utóbbi nevét a külső zenehallgatási lehetőség okán kapta. Később a csoportos videónézés, különböző tanfolyamok és a nyugdíjas pedagógus klub találkozóinak színhelye lett. A dokumentumok idővel egyre kevésbé fértek el a raktárban, így azt bővíteni kellett. 1996. júliusában az olvasói térből leválasztva egy új, a már meglévővel azonos alapterületű raktárat alakítottak ki: ide kerültek a videó kazetták. A "zenei"-ben kazettás- és szalagos magnón, rádión és lemezjátszón megszólaltatott művek kábelek és csatlakozók segítségével jutottak el az általános részlegbe és az olvasóterembe. Így egyszerre 64-en hallgathattak 12 különböző csatornán zenét, vagy prózát. A videó "központ" négy csatornás volt. A zenei-ben csak fejhallgatóval, de az általános részlegben /az úgynevezett sakkszobában/, az egyik földszinti klubban és a gyermekkönyvtárban külső hangosítással nézhettek filmeket a kisebb-nagyobb csoportok. A komputer korszak beköszöntével /kilencvenes évek/ egy ideig párhuzamosan vezették a cédula- illetve számítógépes katalógust, majd az előbbit lezárva, csak számítógéppel dolgozták fel a cd-ket, kazettákat, videó kazettákat és dvd-ket, először a Textlib, 2005-től pedig a Corvina programmal. Lipták Pál /korábbi igazgató/ nyugdíjasként a könyvtár egy nagyon különleges és szokatlan gyűjteményét, az eredeti grafikai alkotásokból álló Artotékát is gondozta és ebbe a munkájába a zenei részleg dolgozói is belefolytak. A zenei könyvtár vezetője Dézsi Lajosné, aki 1966-tól volt a könyvtár munkatársa volt és 2007-ig, nyugdíjba vonulásáig vezette az osztályt. Utóbbi dátum egyben a részleg megszűnését a gyűjtemény átköltöztetését és a Megyei Könyvtárban végzett további csonkítások kezdetét jelentette.

A zenei könyvtárosok "élete" általában a zenei részleg területére koncentrálódott, de a munkájukkal  kapcsolatos események a Megyei Könyvtár szinte minden közösségi terében "előfordultak". A különböző zenei programokról, kiállításokról a www.zeneikonyvtar.hu c. honlapon tájékozódhatunk, de olvashatjuk az első tudósítást a „zeneiről”, és megtalálhatjuk az ide vonatkozó cikkeket és interjúkat is.

http://www.zeneikonyvtar.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=100:elt-negyvenharom-evet&catid=36:klasszikuszene&Itemid=55

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök