Révész Sándor (1889-1944)

A BékésWiki wikiből

(Változatok közti eltérés)
a (Leírások egységesítése)
a (Nyelvi ellenőrzés)
5. sor: 5. sor:
'''[[1889]]. [[január 17.|január 17-én]] született Bács-Feketehegyen.''' Édesapja Dr. Révész (Reisz) Fülöp szintén orvos volt, édesanyja Valentin Cecília. Sándornak öt testvére született, Irma, [[Révész Margit (1885‒1956)|Margit]] és Irén neve ismert.  
'''[[1889]]. [[január 17.|január 17-én]] született Bács-Feketehegyen.''' Édesapja Dr. Révész (Reisz) Fülöp szintén orvos volt, édesanyja Valentin Cecília. Sándornak öt testvére született, Irma, [[Révész Margit (1885‒1956)|Margit]] és Irén neve ismert.  
-
A Reisz család már az 1850-es években [[Békéscsaba]] környékére költözött a jobb élet reményében, mert a zsidóság megélhetése nehezebbé vált. Fülöp és testvérei mind kitűnő tanulmányi eredménnyel fejezték be az iskolát. Fülöp a pesti egyetem orvoskarán ledoktorált, majd Berlinben fogorvosi tanfolyamot végzett. Ekkor döntött úgy, hogy nevét magyarosítja Révész névre és fogorvosi rendelőt nyit Békéscsabán. '''Békéscsabára [[1892|1892-ben]] költözött a család.'''
+
A Reisz család már az 1850-es években [[Békéscsaba]] környékére költözött a jobb élet reményében. Fülöp és testvérei mind kitűnő tanulmányi eredménnyel fejezték be az iskolát. Fülöp a pesti egyetem orvoskarán ledoktorált, majd Berlinben fogorvosi tanfolyamot végzett. Ezután nevét Révészre magyarosította, majd [[1892|1892-ben]] Békéscsabára költözve fogorvosi rendelőt nyitott.
-
Révész Sándor tanulmányait a csabai zsidó népiskolában kezdte meg. A család nem követte a hagyományos zsidó szokásokat, csak nagyobb ünnepeket tartottak meg. [[1906|1906-ban]] '''kitűnő eredménnyel érettségizett le az evangélikus [[Békéscsabai Evangélikus Gimnázium|Rudolf-Főgimnáziumban]]. A Budapesti Tudományegyetem orvosi karán tanult tovább, közben még a müncheni egyetemet is elvégezte.''' Miután ledoktorált '''visszatért Békéscsabára''', követve apját, '''fogorvosi rendelőt nyitott''' a Vas utca 1. szám alatt.
+
Révész Sándor tanulmányait a csabai zsidó népiskolában kezdte meg. A család nem követte a hagyományos zsidó szokásokat, csak nagyobb ünnepeket tartottak meg. [[1906|1906-ban]] '''kitűnő eredménnyel érettségizett le az evangélikus [[Békéscsabai Evangélikus Gimnázium|Rudolf-Főgimnáziumban]]. Eztán a Budapesti Tudományegyetem orvosi karán tanult tovább, miközben a müncheni egyetemet is elvégezte.''' Miután ledoktorált '''visszatért Békéscsabára''' és '''fogorvosi rendelőt nyitott''' a Vas utca 1. szám alatt.
-
A világháború idején katonai szolgálatot teljesített, kitüntetéseket is szerzett. [[1913|1913-ban]] '''feleségül vette''' [[Tevan Adolf (1854-1921)|Tevan Adolf]] könyvkereskedő és nyomdatulajdonos lányát, '''Tevan Flórát. Három gyerekük született''': Márta - aki szintén orvos lett - és Katalin. A harmadik gyermekről nincsen információ.
+
A világháború idején katonai szolgálatot teljesített, kitüntetéseket is szerzett. [[1913|1913-ban]] '''feleségül vette''' [[Tevan Adolf (1854-1921)|Tevan Adolf]], könyvkereskedő és nyomdatulajdonos lányát, '''Tevan Flórát. Három gyerekük született''', közülük Márta szintén orvos lett.
-
[[1944|1944-ben]] elrendelték, hogy az összes zsidót - az orvosokat is - vasúti vagonokban szállítsák el Németországba, így a Révész családot is. Lányaik megmenekültek, keresztény hozzátartozók segítségével jutottak vissza Budapestre és ott bújtatták őket.  
+
[[1944|1944-ben]] elrendelték, hogy az összes zsidót az orvosokat is vasúti vagonokban szállítsák el Németországba, így a Révész családot is. Lányaik megmenekültek, keresztény hozzátartozók segítségével jutottak vissza Budapestre.
'''Révész Sándor Auschwitzban halt meg [[1944|1944-ben]].'''
'''Révész Sándor Auschwitzban halt meg [[1944|1944-ben]].'''
19. sor: 19. sor:
Révész Sándor édesapja egykori békéscsabai rendelőjében praktizált fogorvosként. [[1924|1924-től]] a fogtechnikus tanoncvizsgáló bizottságnak lett tagja.  
Révész Sándor édesapja egykori békéscsabai rendelőjében praktizált fogorvosként. [[1924|1924-től]] a fogtechnikus tanoncvizsgáló bizottságnak lett tagja.  
-
'''[[1913|1913-ban]]''' sógorával, '''[[Südy Ernő (1882-1973)|Südy Ernővel]]''' - aki Flóra testvérének, Gizellának a férje - '''megalapították az [[Auróra Kör|Aurora Kört]]''', amit a zene, irodalom és képzőművészet kedvelőinek hoztak létre. Az egyesületi formában működő Kör képzőművészeti szakosztály vezetőjének, majd titkárának Révész Sándort választották meg. Ennek hatására Békéscsabán magas színvonalú kulturális élet bontakozott ki.  
+
'''[[1913|1913-ban]]''' sógorával, '''[[Südy Ernő (1882-1973)|Südy Ernővel]]''' '''megalapították az [[Auróra Kör|Aurora Kört]]''', amit a zene, irodalom és képzőművészet kedvelőinek hoztak létre. Az egyesületi formában működő Kör képzőművészeti szakosztály vezetőjének, majd titkárának választották meg.  
-
Jó szervező, önzetlen, a '''fogorvosi munkája mellett''' időt és fáradtságot nem kímélve '''foglalkozott az Aurora Körrel''', amit saját magáénak érzett. Révész Sándorhoz legközelebb a képzőművészet állt – a modern festészetről felolvasást tartott -, bár ez indult el a legnehezebben a Körben: művészettörténeti előadásokkal próbálták meg bevonzani a közönséget. [[Vidovszky Béla (1883-1973)|Vidovszky Béla]] kiállítása hozta meg a nagy áttörést. Évente több alkalommal rendeztek kiállítást, ahol leginkább a helyi festők alkotásai voltak láthatók, többek között [[Jankay Tibor (1899-1994)|Jankay Tibor]] művei is - aki nagy barátságban állt Révész doktorral. Tagja volt a város színügyi bizottságának is, többek között Banner Benedek és Gyöngyösi János mellett. '''[[1938|1938-ban]]''' az Aurora életében nagy változás történt, Révész Sándort '''lemondatták titkári posztjáról''' a májusban érvénybe lépő zsidótörvény miatt.  
+
A Körben felolvasásokat tartott a modern festészetről. A képzőművészeti szakosztály számára [[Vidovszky Béla (1883-1973)|Vidovszky Béla]] kiállítása hozta meg a népszerűséget. Később évente több alkalommal rendeztek kiállítást, ahol leginkább a helyi festők alkotásai voltak láthatók, többek között [[Jankay Tibor (1899-1994)|Jankay Tibor]] művei is, aki nagy barátságban állt Révész doktorral. Tagja volt a város színügyi bizottságának is, többek között Banner Benedek és Gyöngyösi János mellett. '''[[1938|1938-ban]]''' az Aurora életében nagy változás történt, Révész Sándort '''lemondatták titkári posztjáról''' a májusban érvénybe lépő zsidótörvény miatt.  
-
Révész Sándor mély érzésű, magas műveltségű, közvetlen, kedves ember volt, aki többször még '''adománnyal is támogatta a rászoruló szegény gyerekeket'''. A budapesti Ady Endre-szobor felállítását segítve is adakozott.
+
Révész Sándor többször támogatta '''adománnyal a rászoruló gyerekeket'''. Adakozott a budapesti Ady Endre-szobor felállítása érdekében.
-
'''[[1927|1927-ben]] Békéscsabán tartották az orvosok tudományos ülését''', ahol Békés megye és Szeged orvosai jelentek meg. A várost Dr. Révész Sándor képviselte, aki az '''"Érzéstelenítés a fogászati gyakorlatban" címmel előadást tartott.''' '''A Magyar Téka egyik békéscsabai megbízottja'''ként meghívókat küldött a város magyar irodalmat kedvelőinek.
+
'''[[1927|1927-ben]] Békéscsabán tartották az orvosok tudományos ülését''', ahol Békés vármegye és Szeged orvosai jelentek meg. A várost Dr. Révész Sándor képviselte, aki '''''Érzéstelenítés a fogászati gyakorlatban'' címmel tartott előadást.''' '''A Magyar Téka egyik békéscsabai megbízottja'''ként meghívókat küldött a város magyar irodalmat kedvelőinek.
-
A politikai pályán is képviselte magát: 1932-ben a 2. választókerületi választáson az ellenzék képviselőtestületi listáján találjuk a nevét.
+
A politikában is képviselte magát: [[1932|1932-ben]] a 2. választókerületi választáson az ellenzék képviselőtestületi listáján találjuk a nevét.
'''Érdekelték a járművek is''': hirdetést adott fel, hogy motorkerékpárt vásárolna.
'''Érdekelték a járművek is''': hirdetést adott fel, hogy motorkerékpárt vásárolna.

A lap 2019. január 25., 10:24-kori változata

fogorvos, az Aurora Kör társalapítója

Tartalomjegyzék

Élete

Dr. Révész Sándor

1889. január 17-én született Bács-Feketehegyen. Édesapja Dr. Révész (Reisz) Fülöp szintén orvos volt, édesanyja Valentin Cecília. Sándornak öt testvére született, Irma, Margit és Irén neve ismert.

A Reisz család már az 1850-es években Békéscsaba környékére költözött a jobb élet reményében. Fülöp és testvérei mind kitűnő tanulmányi eredménnyel fejezték be az iskolát. Fülöp a pesti egyetem orvoskarán ledoktorált, majd Berlinben fogorvosi tanfolyamot végzett. Ezután nevét Révészre magyarosította, majd 1892-ben Békéscsabára költözve fogorvosi rendelőt nyitott.

Révész Sándor tanulmányait a csabai zsidó népiskolában kezdte meg. A család nem követte a hagyományos zsidó szokásokat, csak nagyobb ünnepeket tartottak meg. 1906-ban kitűnő eredménnyel érettségizett le az evangélikus Rudolf-Főgimnáziumban. Eztán a Budapesti Tudományegyetem orvosi karán tanult tovább, miközben a müncheni egyetemet is elvégezte. Miután ledoktorált visszatért Békéscsabára és fogorvosi rendelőt nyitott a Vas utca 1. szám alatt.

A világháború idején katonai szolgálatot teljesített, kitüntetéseket is szerzett. 1913-ban feleségül vette Tevan Adolf, könyvkereskedő és nyomdatulajdonos lányát, Tevan Flórát. Három gyerekük született, közülük Márta szintén orvos lett.

1944-ben elrendelték, hogy az összes zsidót ‒ az orvosokat is ‒ vasúti vagonokban szállítsák el Németországba, így a Révész családot is. Lányaik megmenekültek, keresztény hozzátartozók segítségével jutottak vissza Budapestre.

Révész Sándor Auschwitzban halt meg 1944-ben.

Munkássága

Dr. Révész Sándor megkezdte a rendelést a Vas u. 1. szám alatt - közli a Békésmegyei Közlöny 1913-ban

Révész Sándor édesapja egykori békéscsabai rendelőjében praktizált fogorvosként. 1924-től a fogtechnikus tanoncvizsgáló bizottságnak lett tagja.

1913-ban sógorával, Südy Ernővel megalapították az Aurora Kört, amit a zene, irodalom és képzőművészet kedvelőinek hoztak létre. Az egyesületi formában működő Kör képzőművészeti szakosztály vezetőjének, majd titkárának választották meg.

A Körben felolvasásokat tartott a modern festészetről. A képzőművészeti szakosztály számára Vidovszky Béla kiállítása hozta meg a népszerűséget. Később évente több alkalommal rendeztek kiállítást, ahol leginkább a helyi festők alkotásai voltak láthatók, többek között Jankay Tibor művei is, aki nagy barátságban állt Révész doktorral. Tagja volt a város színügyi bizottságának is, többek között Banner Benedek és Gyöngyösi János mellett. 1938-ban az Aurora életében nagy változás történt, Révész Sándort lemondatták titkári posztjáról a májusban érvénybe lépő zsidótörvény miatt.

Révész Sándor többször támogatta adománnyal a rászoruló gyerekeket. Adakozott a budapesti Ady Endre-szobor felállítása érdekében.

1927-ben Békéscsabán tartották az orvosok tudományos ülését, ahol Békés vármegye és Szeged orvosai jelentek meg. A várost Dr. Révész Sándor képviselte, aki Érzéstelenítés a fogászati gyakorlatban címmel tartott előadást. A Magyar Téka egyik békéscsabai megbízottjaként meghívókat küldött a város magyar irodalmat kedvelőinek.

A politikában is képviselte magát: 1932-ben a 2. választókerületi választáson az ellenzék képviselőtestületi listáján találjuk a nevét.

Érdekelték a járművek is: hirdetést adott fel, hogy motorkerékpárt vásárolna.

Emlékezete

Műve

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök