Malatyinszki József (1930‒2014)

A BékésWiki wikiből

nyomdász
Sírköve a Ligeti temetőben

Tartalomjegyzék

Élete

Malatyinszki József 1930. február 22-én született Újkígyóson.

Általános és középiskolai tanulmányait Békéscsabán végezte. 1948-ban érettségizett a kereskedelmi középiskolában, majd a pamutszövő gyárban helyezkedett el. Továbbtanulását először a sorkatonai szolgálat, majd 1954-ben egy hosszabb betegség meghiúsította.

Malatyinszki József életének 84. évében, súlyos betegségben, 2014. október 17-én hunyt el. Sírja a Ligeti temetőben található.

Munkássága

1955-ben, a Tevan-nyomda jogutódjánál, a Békési Nyomdában magasnyomó-gépmesterként kezdte nyomdászpályáját. Szakmai önképzéssel és a Thán Károly Könnyűipari Vegyészeti Technikum nyomdaipari tagozatának elvégzésével jutott előre a pályán. A Kner Nyomdában termelési vezetőként mind magasabb beosztásba került: főgépmester, gyártás-előkészítő, osztályvezető, majd főosztályvezető lett.

Nevéhez fűződik a Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) Békés megyei csoportjának létrehozása 1961-ben, melynek első titkára lett; az országos elnökségnek is tagja volt. 1964-ben a nyomdaipari szakközépiskola egyik szervezője Békéscsabán, az évtized végééig volt az iskola és a tanműhely vezetője. Az 1970-es években gyártás-előkészítési csoportvezetőként dolgozott. Tevékeny résztvevője volt a Kner Nyomda három rekonstrukciójának, technológiai, technikai fejlesztésének, a külföldi utazásokkal járó gépvásárlásoknak. A Békés megyei nyomdák egyesítésével létrejött, országos hírnévre szert tett nagyvállalat, a Kner Nyomda vezérigazgatójának műszaki-gazdasági tanácsadójaként vonult nyugdíjba 1990-ben.

Nyugdíjazása után tervezői-tipográfusi tevékenységet folytatott a Tevan Kiadónál. Megalakulása óta tagja volt a Kner‒Tevan Alapítvány kuratóriumának. Évtizedekig rendszeresen publikált szaklapokban, főszerkesztőként munkálkodott a Kner Híradó, majd a Kner Tükör című üzemi lapban. Írásai a nyomdai élet színes történetéről szóltak. A város nyomdászatának avatott krónikásaként tucatnyi könyvet írt.

Díjak, kitüntetések

A rendszerváltás előtt több vállalati és állami kitüntetésben részesült, megkapta a Munka Érdemrend bronz fokozatát. 1999-ben elnyerte a Tevan Andor-díjat, 2000-ben pedig a Kner‒Tevan Alapítvány Díjával ismerték el munkáját.

Könyvei

Források

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök