Szabad Olga (1924‒2004)

A BékésWiki wikiből

könyvtáros

Tartalomjegyzék

Élete

Szabad Olga olvasóval beszélget
Szabad Olga sírja a Csendes utcai ortodox zsidó temetőben

Szabad (Koffler) Olga 1924. május 30-án született Hajdúhadházon. A második világháborúban édesanyjával, Schwartz Bellával és két évvel idősebb nővérével, Szabad (Koffler) Líviával megjárták Auschwitzot.

Az 19481949-es tanévben a Színművészeti Főiskola hallgatója volt rendező-dramaturg tanszakon, de egy betegség miatt tanulmányait abba kellett hagynia, így lett könyvtáros.

Szabad Olga nyolcvanéves korában, 2004. július 24-én hunyt el. A Csendes utcai izraelita temetőben nyugszik.

Munkássága

1949-ben kezdett a Békéscsabai Körzeti Könyvtárban mint társadalmi munkás, 1951-ben nevezték ki könyvtárosnak. 1952-től a könyvtár utódainál, a Békéscsabai Városi Könyvtárban, 1953-től pedig a Békés Megyei Könyvtárban folytatta munkáját. Közben 19521953-ban Budapesten, az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán elvégezte a könyvtár szakot. 1973-ig volt a Békés Megyei Könyvtár alkalmazásában, először olvasótermi felügyelőként és tájékoztató könyvtárosként, majd az olvasóterem vezetőjeként. 1973 és 1979 között a Szakszervezetek Megyei Tanácsa (SZMT) Központi Könyvtárának könyvtárvezető-helyettese volt. 1980-tól iskolai könyvtárakban dolgozott, először a 10. Számú Általános Iskolában, aztán a 2. Számú Általános Iskolában, majd 1987-től a Belvárosi Általános Iskolában.

Éveken át több alapfokú könyvtárostanfolyamot vezetett, 19611962-ben a szegedi Somogyi Könyvtár tankönyvtárába hívták meg olvasószolgálati előadónak. 1966-ban alapító tagja volt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés megyei szervezetének. Állandó közreműködője volt a Békés megyei helytörténeti bizottságnak.

Szakmai érdeklődésének legfőbb területe a bibliográfiai tevékenység volt. A Békés Megyei Könyvtár számos ajánló bibliográfiája fűződik a nevéhez, a Moziüzemi Vállalat és a TIT Békés megyei szervezete számára is készített ajánló bibliográfiákat. 1961-ben az ő összeállításában jelent meg a Békéscsaba ipari kistükre című irodalomjegyzék. 1965-tól folyamatosan készítette ‒ 21 újságból kigyűjtve ‒ a Békési Élet számára Békés megye az országos sajtó tükrében című repertóriumát. 19831987 között az általa vezetett munkaközösség állította össze a repertóriumot a Békéscsaba monográfiához. Szakmai írásai a Békési Életben, a Körösmenti Honismereti Közleményekben és a Könyvtári jegyzések című hálózati tájékoztatóban jelentek meg. Egyéb írásait közel harminc évig rendszeresen közölte a Békés Megyei Népújság és a Békés Megyei Hírlap. A közművelődés, színház, irodalom volt a kedvenc területe, ez utóbbiból főleg a könyvkritika. Érdeklődési köre széles volt, előszeretettel foglalkozott magyar írókkal, s közülük a mindenkori fiatal írókkal és költőkkel. Írásai nem a szenvedélyt tükrözik, inkább a nyugodt szemlélődést, az alapos tárgyi felkészültséget és a logikát.

Díjak, kitüntetések

Publikációi (válogatás)

Források

Kapcsolódó irodalom

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök