Munkácsy-negyed (Békéscsaba)

A BékésWiki wikiből

A Munkácsy-negyed a Békéscsaba belvárosában kialakított kulturális városrész, melynek célja Munkácsy Mihály örökségének megőrzése és népszerűsítése, egységes arculat létrehozása, a városi turizmus fellendítése. A beruházás során több kulturális intézmény, köz- és zöldterület megújult.

Tartalomjegyzék

Története

A Munkácsy Kulturális Negyed kifejezés egy 2014-es szakterületi dokumentumban szerepelt először. A Munkácsy-negyed első műhely-konferenciáját 2016 januárjában tartották. A negyedet a Széchenyi utca, a Széchenyi liget, a Gőzmalom tér, a Gyulai út és az Árpád sor határolja, a tágabb koncepció a Kossuth teret és a Kiss Ernő utcát is tartalmazza. Nagyjából kéthektárnyi területet foglal magába.

A belváros rehabilitáció III. üteme, a Munkácsy-negyed program keretében 2017–2018-ban megszépült az Élővíz-csatorna partja, a Szoborsétány, a Kossuth tér, a belvárosi katolikus templom környezete, a Hunyadi tér, a Széchenyi liget és környezete, a Gőzmalom tér, az Aradi vértanúk ligete és a Beliczey-kert. Helyreállították a Kossuth tér egykori állomásépületet, a Széchenyi liget játszótere Munkácsy Mihályra utaló elemekkel bővült. Az Élővíz-csatorna partján elhelyezték Boros Péter szobrászművész bronzból készült kacsacsalád szobrát.

A Munkácsy-negyed kialakítása a Modern Városok Program (MVP) támogatásával folytatódott. A fejlesztésről szóló megállapodást 2016 áprilisában írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter polgármester.

A Munkácsy-negyed alapkövét 2020. augusztus 26-án Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő és Szarvas Péter polgármester tette le a Beliczey-kertben.

A Modern Városok Program közel 4 milliárd forint forrást biztosított a beruházásra. Helyreállították az Urszinyi–Beliczey-kúriát, mellette felépült a Békéscsabai Napsugár Bábszínház új otthona, korszerűsítették a Munkácsy Mihály Emlékházat és kertjét, a Munkácsy Mihály Múzeumban új kiállítást rendeztek be. A fejlesztés során megújult a Békés Megyei Könyvtár belső udvara (Munkácsy-udvar) és a Munkácsy-híd. A Csabagyöngye Kulturális Központ és a megyei könyvtár között kialakított Hírességek sétányával 14 híres békéscsabainak állítottak emléket.

A Munkácsy-negyed létesítményei

Új szobrok a Munkácsy-negyedben

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozás

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök