Kara Tünde (1974‒2019)

A BékésWiki wikiből

színművész

Tartalomjegyzék

Élete, művészete

Kara Tünde a Békés Megyei Könyvtárban (2013)

Kara Tünde 1974. február 24-én született Budapesten.

19881992 között a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium dráma tagozatán tanult. Érettségi után a békéscsabai tanítóképző főiskola színész-drámapedagógus szakkollégiumába vették fel, mely később a békéscsabai Jókai színházhoz került Regionális Színházművészetért Alapítvány néven. 1996-ban végezte el a Sík Ferenc által alapított színésziskolát Gergely László osztályában, ahol Hőgye Zsuzsától, Csíkos Gábortól, Tomanek Gábortól, Szőke Páltól, Bartus Gyulától, Karczag Ferenctől és Jancsik Ferenctől is tanulta a mesterséget. 1996-ben lett a Jókai színház tagja, és 2000-ig maga is színészmesterséget tanított a békéscsabai színiiskolában.

A szabályszerű utat járta be az iskolapadtól a főszerepekig. A második évtől elindult a statisztálás, aztán kisebb szerepeket kapott. Az iskola utáni első komoly színházi munkái a stúdiószínházhoz kötődtek. A nagyszínházban drámától az operettig sokféle előadásban szerepelt, nem volt könnyen beskatulyázható, ezért nem olyan hamar találták meg a nagyobb szerepekkel a rendezők. 2015-ig a Jókai színház egyik vezető művészeként számtalan szerepben láthatta a közönség, számos főszerepet és kiemelkedő karakterszerepet játszhatott el nagy sikerrel. Vendégként szerepelt többek között a szarvasi Weöres Sándor Regionális Színházban, Szegeden a Nyári Szünet Színházban, az Egervári Várszínházban, Budapesten a Madách Színház Tolnay Szalonjában, az Aranytíz Teátrumban és a RaM Colosseumban. Egyik emlékezetes szerepe volt Tolnay Rózsi az Elindult egy leány című, Tolnay Klári életéről szóló kétszereplős darabban Kautzky Armand partnereként. A 2004 decemberében bemutatott előadással a következő tíz évben bejárták az országot, és még Norvégiába is eljutottak.

Pályafutása során számos szakmai elismerésben részesült, 2013-ban megkapta a Jászai Mari-díjat.

2001-ben mirigyrákot diagnosztizáltak nála, majd 2011-ben tünetmentessé nyilvánították. A szörnyű kórral folytatott küzdelmét a Tege Antal rendezte Karkithemia című monodrámában mondta el a színésznő, melyet 2015. április 15-én mutattak be a Jókai színházban. 2011-ben Zelei Miklós író rábeszélésére vállalkozott arra, hogy elmondja saját betegségének történetét; három év után a 120 oldalnyi felvett interjúból írt Zelei Miklós és Pethő Sándor 21 oldalas monodrámát. Nem sokkal ezután, 2015 nyarán a színésznő egy próbán rosszul lett, leállt a szíve, újra kellett éleszteni. Kómába esett, amiből felébredt, rövidesen elhagyhatta az intenzív osztályt. Felépülésének támogatására 2016. február 24-én, születésnapján, nagyszabású jótékonysági estet rendeztek a Jókai színházban.

Kara Tündét végül legyőzte a betegség, alig negyvenöt évesen, 2019. szeptember 6-án hunyt el.

Díjak, kitüntetések

Főbb szerepei

Filmes és televíziós szerepei

Források

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök