Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria

A BékésWiki wikiből

Jankay Tibor Gyűjteménye (2013)

A Jankay Galéria Andrássy úton lévő Csaba Center üzletközpont harmadik emeletén kapott helyet. A galériához az autóbusz pályaudvartól és a vasútállomástól kb. 13 a város központjától, a Szent István tértől kb. 12 perces sétával lehetett eljutni. A galéria hétfő kivételével minden nap 10.00 -18.00 óráig várta látogatóit. A kiállítások látogatása díjtalan volt.

Tartalomjegyzék

A galéria története

A Jankay Galéria bejárata (2013)

Jankay Tibor, a békéscsabai származású festőművész végrendeletében Békéscsabára hagyományozta pénzének egy részét, összes alkotását és egyéb gyűjteményét azzal a feltétellel, hogy a gyűjtemény számára a városnak megfelelő kiállítóhelyről, múzeumról kell gondoskodnia. A hagyaték kezelését a Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány végzi. A város méltó helyet próbált keresni a gyűjtemény számára. Többek között felmerült a Szent István tér 10. szám alatti ingatlan e célra történő hasznosítása, ezért erre az épületre a város pályázatot írt ki "Jankay Tibor Képzőművészeti Gyűjtemény és Kortárs Művészeti Galéria beruházási programterv pályázat" címmel. A pályázatra 13 pályamű érkezett és 1998-ban 13 bíráló értékelte ezeket. Az első díjat Horváth Mónika és Pap Ádám terve kapta. A 250 milliósra tervezett beruházás megkezdését 2000 körülre tervezte a város. A művész jelentős kb. 800 kötetes könyvgyűjteményt is hagyott a városra, amely több éven át a Megyei Könyvtárban kapott helyet.

A gyűjtemény, hazaszállítása előtt a vámkezelés miatt számszerűsítésre került, így közel 3000 olajfestmény, 5000 grafika és vázlat, 278 szobor, valamint 143 darabból álló néprajzi gyűjteményt köszönhetünk a művész úrnak. Az adomány megérkezését követően, még ugyanabban az esztendőben időszaki kiállítással emlékeztek meg Jankayról a Megyei Könyvtárban.

A hagyaték az eredeti tervektől eltérően ideiglenesen a Csaba Center harmadik emeletén kapott helyet. Az adományozóról elnevezett galériát 2003-ban nyitották meg. A kiállítóterem 2006-tól muzeális intézményként üzemelve viselte a Jankay Gyűjtemény és Kortárs Galéria nevet, ami egyben a hagyaték gondozásának kezdetét is jelentette. Az állandó kiállítást 2-3 évente cserélték, hogy a nagy darabszámú életműből minél többet megismerhessen a nagyközönség. Az első három állandó tárlat a művész kvalitásos alkotásokból válogatott, a negyedik (Nap-ábrázolások) és ötödik (Madár-ábrázolások) pedig tematikus formában mutatta be Jankay Tibor művészetét.

A hagyaték átadásában közreműködő békéscsabai származású Kolozsváry család, 8 művészének munkáit adományozta a városnak azzal a kéréssel, hogy ezeket az alkotásokat külön kiállítótérben mutassák be. Így kerültek Kolozsváry Andrásnak, Kolozsváry Sándornak, Kolozsváry Zsigmondnak, Kolozsváry Pálnak, Kolozsváry Györgynek, Kolozsváry-Stupler Évának, Tevan Margitnak és Engel Tevan Istvánnak a munkái is a galéria Kolozsváry és Tevan termébe.

A Galéria 2013-ban bezárta kapuit, gyűjteménye a Munkácsy Mihály Múzeumhoz került, ott külön gyűjteményegységként, Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény, tekinthető meg. A kortárs művészek időszaki kiállításait a Kortárs teremben tekinthették meg az érdeklődők. A kiállító művészek névsorát főként helyi és a városhoz illetve a megyéhez kötődő művészek képezték.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök