Hotel Fiume

A BékésWiki wikiből

A Hotel Fiume épülete 1868 óta Békéscsaba központjában a Szent István tér és az Andrássy út sarkán áll. A saját parkolóval rendelkező szálloda és étterem főbejárata a Szent István térre nyílik.

Tartalomjegyzék

Története

Fiume szálloda (1915)
Békéscsaba egyetlen -Ralkó Sándor vendéglős által vezetett - vendégfogadója az 1800-as években az Andrássy út és a Szent István tér sarkán állott. 1868-ban Sztraka Ernő főmérnök terve szerint a régi községi vendéglő helyén a közbirtokosság 123 000 pengő költséggel felépíttette az egy emeletes, neoklasszicista stílusú vendégfogadót, amely az akkortájt épülő Alföld-Fiumei vasútvonalról kapta a nevét. A vendéglő Andrássy úti vonalán, a mai színház helyén volt a "szála", ahol táncmulatságokat és színielőadásokat tartottak a színház felépítéséig. (A "szála" elnevezés a szlovák "sála" szóból ered, magyar jelentése "terem".) A fogadó a Fiume Szálloda nevet 1933-ig viselte.

1894-ben Ádám (Áchim) Gusztáv főmérnök áttervezte a földszintet és a homlokzatot. Az átépítést Wagner József építési vállalkozó végezte. 1906-ban új jégveremmel és gazdasági épületekkel bővült a szálloda. Wagner József tervei alapján 1909-ben az udvar felé facement fedelű földszintes éttermet építettek 18 x 10 méteres területen, aszfaltba rakott parkettával. Később a kávéházat Tevan Rezső építész tervei alapján átalakíttatták.

1890. október 6-án a 13 vértanú aradi emlékművének avatásáról visszatérve utolsó békéscsabai látogatása alkalmával ebben az épületben szállt meg Munkácsy Mihály világhírű festőművész. Ennek emlékét a szálloda falán egy tábla őrzi.

1933 őszén a városi képviselő testület határozata értelmében az épületet a jelentkező bérlők között szétosztották. A Krayer E. és társa cég a saroképületben festéküzletet, az Andrássy út felőli részen Rosenbaum Soma műszaki üzletet és a Stühmer Rt. édességboltot üzemeltetett. A szálloda bejárata mellett söntést alakítottak ki. Az alaposan lepusztult, kormos Fiume Kávéházat kettéosztották és újjávarázsolták. Üvegfalat húztak a kávéházi rész és a vendéglő közé. Az átalakított helyiségek teljesen új berendezést kaptak. A város a munkálatok irányításával Bankó András főmérnököt és Áchim Mihály mérnököt bízta meg. A kávéházat és az éttermet Raisz Gyula bérelte ki. A szálló épületének átalakítását 1934. tavaszán fejezték be, ekkor került fel az épületre a Csaba Szálloda felirat. A város leglátogatottabb szórakozóhelyeként ismert vendéglátóegység hat évtizeden át viselte ezt a nevet.

Hotel Fiume (2013)
1988 őszén egy újabb felújítás és bővítés vette kezdetét. A felújított szállodába 39 kétágyas, fürdőszobás szobát, egy éttermet (a télikertben), egy gyorsétkeztető büfét, egy olasz fagylaltozót és egy serfőzdét terveztek. A vendéglátó ipari komplexum befejezésére létrehoztak egy korlátolt felelősségű társaságot. A társaság alapító tagjai: a Békéscsabai Állami Gazdaság, a Sweding Hotel’s Ltd. és dr. Larsen Nagy Ottó svéd üzletember. A felújított épület visszakapta korábbi nevét. A Fiume Szállót 1990. december 31-én, szilveszterkor avatták fel. Az épület földszintjén kapott helyet a gyorsétkeztető, a sarki részen pedig az olasz fagylaltozó. A régi étterem helyére a szállodai recepció került. A csempeszalon, valamint a sport- és ruházati üzlet az eredeti helyén maradt. A szállót 1992-től 1994-ig Fásy Ádám, 1994-től 2004-ig Andó Tamás vezette. 1996-ban megszüntették a cukrászda és a serfőzde részleget. 1997. novemberében a sarki épületrészbe a Mc’Donalds gyorsétkező költözött.

2004. májusától Vozár Márton vette át a vendéglátó komplexum vezetését.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök