Csabagyöngye Kulturális Központ

A BékésWiki wikiből

Csabagyöngye Kulturális Központ

A Csabagyöngye Kulturális Központ komplex közművelődési és kulturális feladatokat lát el. Az intézmény a megyeszékhely belvárosában, a Békés Megyei Könyvtár közvetlen szomszédságában található. A kulturális központ a nevét Stark Adolf világszerte ismert szőlőfajtájáról, a Csabagyöngyéről kapta. Anno itt állt a híres szőlőnemesítő lakóháza, akinek emlékét az épület falára helyezett tábla is őrzi.

Tartalomjegyzék

Története

A Csabagyöngye Kulturális Központ 2013. január 22-én, a magyar kultúra napján nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

"Csabai Ifiház"

A békéscsabai Ifjúsági Ház és Általános Társaskör, közismert nevén „Csabai Ifiház” a Csabagyöngye Kulturális Központ jogelődje. 2010. január 1-jétől intézményi összevonások történtek a városban, így a központ működési körébe kerültek a településrészi művelődési házak is. A központi egység 2010 végétől a felújítási munkák befejezéséig az Andrássy úti Társaskörben végezte tevékenységeit.

Agóra projekt

A „kultúra várost épít" elv keretében kiírt Agóra programra tizenkét megyei jogú város adott be pályázatot, ebből nyolc település, köztük Békéscsaba nyert el 1 és 1,75 milliárd forint közötti összeget. A keretből a belvárosban lévő, régi Ifjúsági Ház helyén, új kulturális központot alakítottak ki úgy, hogy a jelenleg is meglévő, ötszintes épület teljes mértékben átalakításra és bővítésre került.

A város vezetése 2011. augusztus 26-án írta alá az Agóra projekt kivitelezési szerződését a Strabag-MML Kft-vel. A beruházás összköltsége meghaladta a 2 milliárd forintot, amely 1,75 milliárd forintos központi költségvetési támogatásból és 250 millió forintos önerőből tevődött össze. A beruházásnak köszönhetően az épület területe 2520-ról 6000 négyzetméterre bővült.

Az új épület

A beruházás eredményeképpen Békéscsaba egy olyan modern multifunkcionális létesítménnyel gazdagodott, amely alkalmas közösségi, közművelődési, és képzési programok, illetve rendezvények befogadására és szervezésére is.

Az IFIHÁZ bontási munkáit 2010. márciusában, az építkezést pedig májusban kezdték el. Az IFIHÁZ előadótermét, amely Békéscsaba legjellegzetesebb épületei közé tartozott lebontották, a meglévő négyemeletes épületet a szerkezetéig visszabontották, s elé egy egyemeletes épületet emeltek. Az épületkomplexumban helyet kapott számos közösségi helyiség, kiállító helyiség, egy étterem, egy kávézó, az emeleten pedig egy 400 négyzetméteres kiállító terem. A főépület foglalkoztató és irodaépületi funkciókat lát el. A földszint és az előadóterem helyén kialakított tér, ahol a hangversenyterem és multifunkcionális terem található, több, mint ezer fő befogadására alkalmas helyiséggé alakítható át. Előbbi 400, utóbbi 700 fő befogadására alkalmas.

Az épület teljes mértékben akadálymentesített, hasznos alapterülete meghaladja a hatezer négyzetmétert. Az épület termei korszerű technikával felszereltek, némelyikük igény szerint egybenyitható. A helyiségek hangszigeteltek, klimatizáltak, programtól függően átrendezhetőek.

Az épület jellegzetes díszítő motívuma a szőlőlevél.

Szolgáltatások

A kulturális központ kínálatát nyári táborok, tematikus sorozatok, könnyűzenei koncertek, ismeretterjesztő előadások és időszaki művészeti kiállítások is színesítik.

Az épületben kaptak helyet:


Galéria

Források

Kapcsolódó irodalom


Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök