Békéscsabai Röplabda Akadémia

A BékésWiki wikiből

Az akadémia emblémája

A Békéscsabai Röplabda Akadémia a Doboz út 1. szám alatt létesített sportkomplexum, melynek célja a régió utánpótlás-nevelésének európai színvonalú feltételeinek biztosítása. A békéscsabai játékosok mellett a felnőtt és korosztályos magyar válogatott sportolók felkészítését is segíti. A terv szerint a helyi oktatási intézmények is igénybe vehetik az edzőcsarnokot.

Tartalomjegyzék

Története

Békéscsabai Röplabda Akadémia

A Békéscsabai Röplabda Akadémia létesítéséről 2016-ban állapodott meg Orbán Viktor miniszterelnök és Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. A projekt megálmodója Baran Ádám, a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület elnöke volt. A röplabda-akadémia létrehozását a magyar kormány 1 milliárd 878 millió forinttal támogatta.

A generáltervezést a békéscsabai MLR Studio Tervező és Lebonyolító Kft. végezte, a csarnok építész tervezője Molnár Zoltán Gyula volt. Az építkezés 2019 márciusában a raktárak és a sportpálya bontásával vette kezdetét. A kivitelezésért a Swietelsky Építő Kft. felelt. 2019 júliusában elkészült az alapszerkezet, októberben pedig tető került a csarnokra.

2020. március 16-án megkezdődött az akadémia műszaki átadása. 2020 májusában befejeződött Európa egyik legnagyobb röplabda-specifikus projektjének kivitelezése. A nagyjából 2 200 m²-es munkacsarnok a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) területén épült fel. A komplexumban három szabványméretű röplabdapályát helyeztek el. Az öltözők és edzői szobák mellett kondicionálótermet, egészségügyi helyiséget, irodákat és két oktatótermet is berendeztek.

2020 júliusában a sportlétesítmény adott otthont az U17-es leány röplabda-válogatott edzőtáborának, valamint a BRSE nyári táborainak. A Békéscsabai Röplabda Sportegyesület 2020 augusztusában az akadémián ünnepelte alapításának 20. évfordulóját. A Swietelsky–Békéscsabai Röplabda SE első tétmérkőzését 2020. szeptember 26-án a Gödöllői RC ellen 3–1 arányban megnyert Magyar Kupa nyolcaddöntőn játszotta az akadémia sportcsarnokában. Az együttes bajnoki mérkőzésen 2020. november 28-án az MTK Budapest elleni győzelemmel (3–0) mutatkozott be az új létesítményben.

Tornaterem és szálláshely

A beruházás során 2018 nyarán felújították a békéscsabai röplabdázás bölcsőjét, a BSZC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tornacsarnokát. A projekt részeként emeletráépítéssel bővítik az iskola leánykollégiumát.

Képgaléria

Lásd még

Források

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök