Andrássy-(Lukács)-Almásy-kastély (Kétegyháza)

A BékésWiki wikiből

Az Andrássy-(Lukács)-Almásy-kastély Kétegyházán, a Gyulai utca 15. szám alatt található. Megközelíthető gépkocsival és autóbusszal is Békéscsaba irányából.

Tartalomjegyzék

Története

A kastély alapját képező kúriát 1742-ben építette gróf Andrássy Zsigmond, 1749-ben emelték a kastély mellé a megye egyik legkorábbi kegyúri katolikus templomát. 1750. és 1776 között Andrássy György birtokolta a kúriát, ebben az időszakban jelentősen növelte annak méretét.

1858 márciusában a kastély és a templom gyújtogatás következtében leégett. A helyreállítás terveinek elkészítésére Ybl Miklóst kérték fel. A munkálatok 1859-60 között zajlottak, kibővítették a kastélyt és elkészítették a romantikus stílusú öntöttvas teraszt. A templom ekkor kapta a lépcsőzetes oromzatát, azonban a harangtornyát nem állították helyre, helyette egy új harangtornyot emeltek. Valószínűsíthető, hogy ez is Ybl műve. 1895-ben Almásy Kálmán restauráltatta a templomot és a kastélyon is végrehajtottak ez idő tájt átalakításokat.

1940-re már elkészült a főépületet és a mellékszárnyat összekötő kocsiáthajtó.

Az FVM Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium tanárai és diákjai 1970-es évek óta gyűjtik a gabonatermesztés eszközeit és gépeit. A Mezőgazdasági Gépfejlődéstörténeti Gyűjtemény állandó kiállításként működik az épületben.

Forrás


Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök