Ó-gerlai Kovácsi erdő

A BékésWiki wikiből

Az 1997-ben védetté nyilvánított Ó-Gerlai Kovácsi erdő a dobozi út felől Békés felé vezető út mellett fekszik. A természetvédelmi területen erdősztyepp és ártéri erdő maradványfoltjai maradtak meg. Az Ó-Gerlai erdő kétpúpú dombján állt a bencés szerzetesek monostora. Épületének egyes falmaradványai 1870-ben még láthatóak voltak. Az egykori monostort körbeölelő Monostor-ere vízfolyás medre még ma is kivehető.

Tartalomjegyzék

Növényzet

Az út mellett látható két száz év körüli kocsányos tölgy (Quercus robur). A tisztáson egy 70 cm törzskorméretű galagonya (Crataegus) áll. Erdősztyepp maradványban fellelhető növényfajok: parlagi mályva (Lavatera thuringiaca), fűzlevelű permizs (Inula salicina), kövér aggófű (Senecio doria), őszirózsa (Aster Punctatus). Az 1950-es években ültetett erdőtag, a Monostor-ere gátja mellett megőrzött néhány ligeterdei fajt, az erdei gyöngyperjét (Melica altissima), az erdei tisztesfüvet (Stachys sylvatica), a pettyegetett tüdőfüvet (Pulmonaria officinalis) és a salamonpecsétet (Polygnatum latifolium).

Állatvilág

A védett dobozi pikkelyescsigán (Hygromia kovacsi) kívül a területen fellelhető egyéb csigafélék: fénylőcsiga (Cochlicopa lubrica), hengeres törpecsiga (Truncatellina cylindrica), éti csiga (Helix pomatia), bokorcsiga (Euomphalia strigella) stb.

Lásd még

Forrás

Kapcsolódó irodalom

Külső hivatkozások

Személyes eszközök
Változók
Műveletek
Navigáció
Eszközök